Acasă » Alegeri » Alegeri prezidențiale 2016

Alegeri prezidențiale 2016

prezidentialeAlegerile Preşedintelui Republicii Moldova vor avea loc pe data de 30 octombrie 2016. Este pentru prima dată în ultimii 16 ani, cînd cetățenii își vor alege prin vot direct Președintele țării.

Alegerile se vor desfășura în două tururi, în cazul în care niciunul din candidați nu va obține 50%+1 voturi ale cetățenilor care vor participa la alegeri. Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puţin 1/3 din numărul cetăţenilor înscrişi în listele electorale.

Turul doi va avea loc pe 13 noiembrie 2016. La acesta vor participa primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea descreşterii numărului de voturi obţinute în primul tur. Pentru cel de-al doilea tur nu este stabilit un prag minim de participare, informează Comisia Electorală Centrală.

Colonițenii vor vota în cadrul celor două secții de votarea (în incinta Casei de Cultură și în incinta Liceului Gh. Ghimpu) constituite în localitatea noastră. Listele vor fi publicate pe parcurs.

Dacă în ziua alegerilor vă veți afla peste hotarele țării, vă puteți exercita dreptul de vot, prezentîndu-vă la orice secţie de votare constituită în afara ţării, veți fi  inclus(ă) în listele electorale suplimentare. Nu este nevoie să vă înregistrați în prealabil. Este necesar să vă prezentați cu actul Dvs. de identitate.

Biroul pentru Relații cu Diaspora (BRD) anunță periodic pe pagina sa despre activitățile de informare ce au loc în diferite țări.

Menționăm că astăzi  29 septembrie 2016, este ultima zi în care pot fi depuse cereri privind declararea locului nou de ședere Astfel, pentru a vota la o altă secție de votare decît aceea la care este arondat, conform înregistrării la domiciliu sau reședință, persoana cu drept de vot poate să depună o declarație de ședere la primăria în care dorește să voteze.

Declarația poate fi depusă personal, la prezentarea actului de identitate în original și în copie.

Declaraţiile depuse la scrutinele anterioare nu mai sunt valabile.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *