Acasă » Altele » Adunarea satului Colonița din 19 iunie 2016

Adunarea satului Colonița din 19 iunie 2016

adunare iunie16Ieri, 19 iunie, în Casa  de Cultură a Coloniţei a avut loc adunarea Generală a satului. Preşedintele şedinţei a fost votată Zinaida Gurulea  şi secretar al şedinţei Claudia Oleacu. La eveniment au fost prezenţi în jur de  117 persoane. Evenimentul a început cu prezentarea filmului documentar despre Coloniţa, filmat de la înălţime cu drona, a urmat prezentarea „Raportului  de activitate” a primarului, pentru perioara iunie 2015- iunie 2016.În raport s-a menţionat : construcţia străzilor, în asfalt: Columna lui Traian, Albişoara, Igor Vieru, Florilor, Ştefan Neaga, Ştefan cel  Mare, în varianta albă: drumul spre gunoişte. Iluminatul pe drumul la cimitir şi la gunoiştea din sat. Canalizare: renovarea colectorului principal din str. Albişoara, finalizarea construcţiei sistemului de canalizare cu darea în exploatare pe străzile: Movileni, Valea lui Simon, Dacilor. Finalizarea construcţiei gazoductului în sectorul 306 case, lucrări la reparaţie capitală a grădiniţei din str. Haşdeu.

„Perspectiva satului pentru următorii patru ani” a fost un alt subiect la care s-a discutat. Printre proiectele propuse se numără finalizarea construcției stației de pompare în sectorul 306 case cu darea în exploatare a sistemului de canalizare, reabilitarea acoperișului bisericii „Nașterea Maicii Domnului”, modernizarea serviciului de salubrizare, renovarea Liceului Teoretic „Gheorghe Ghimpu” și a grădiniței nr. 24 „Izvoraș”, în baza unui proiect de eficiență energetică, ce presupune izolarea termică, schimbarea geamurilor, montarea bateriilor solare la bazin ș.a. Construcţia străzilor: Neculce, Hotin, Zorilor, Cucoarelor, Fîntînilor, Tohatin, Trandafirilor.Unul dintre cele mai importante proiecte propuse este finalizarea reparației, care se află în plină desfăşurare și darea în exploatare a grădiniței din str. Haşdeu.
După care a urmat o rundă de întrebări ale locuitorilor adresate primarului, la care fiecare a primit răspuns.

Un alt subiect din ordinea de zi a fost „Executarea Planului Urbanistic General” al satului Colonița I etapă,min. 54  raportor Vasile Braghiş, mărirea intravelanului satului Coloniţa.Primarul localităţii a dat o explicaţie amplă referitor la vînzarea terenurilor, nu se mai oferă locuri de casă pentru tinerii din sat, deoarece fondul funciar de rezervă a fost epuizat încă în anul 2003.

Cea de a patra chestiuni din ordinea de zi „Problemele cu care se confruntă comunitatea”, printre care s-a menționat: mirosul neplăcut de la staţia de biogaz,dezordinea publică (stricăciuni, gunoaie), timp de un an au avut loc 15 şedinţe de judecată ce ţin de reparaţia gardului de la biserica din sat, gard considerat monument istoric. (în video 1h:20)  Menționăm că pe rol se află un dosar penal (nr.22-1-3405-07072015) contra Tofan Victor Alexandru, privind gardul istoric al bisericii din localitate, dosar în care este vizat și Zaporojan Angela, primarul s. Colonița. Reprezentantul colonita.eu, Ciorba Valeriu a fost asaltat de întrebări şi învinuiri vis-a-vis de acest subiect.

În ordinea de zi a mai fost inclusă şi chestiunea cu privire la constituirea organizaţiei non-guvernamentale ”Femeia schimbă lumea”, însă acest subiect nu a fost discutat.

Adunarea a fost difuzată în direct pe www.privesc.eu, la eveniment au fost prezenţi reprezetanţii Realitatea.md şi TV7.
Seara a urmat hora satului şi un concert organizat cu această ocazie, au evoluat  interpreţii: Oleg Buzatu, Mihai Macaru şi Ionel Istrati.

Urmăriţi video de la adunarea generală a satului Coloniţa

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *