Acasă » Altele » Chiar dacă riscă amenzi sătenii continuă să polueze mediul

Chiar dacă riscă amenzi sătenii continuă să polueze mediul

pregatiri Paste (2)Este o tradiţie în Coloniţa ca înainte de sărbătorile Pascale să se facă curăţenie generală în fiecare gospodărie, şi asta trezeşte un sentiment de mîndrie faţă de satul natal, cu oameni gospodari.

În timp ce alţii îşi îngrijesc gospodăriile şi evacuează în mod organizat gunoiul, unii săteni adună deşeurile şi le ard, asta chiar dacă riscă să fie amendaţi.

În Codul contravențional art.154 privind încălcarea regulilor de gestionare a deşeurilor, este clar stipulat că pentru nerespectarea modului stabilit de colectare, păstrare, transport, depozitare, ardere, neutralizare şi evacuare, inclusiv în obiectivele acvatice, în subsol etc., a deşeurilor industriale, de construcţie, menajere şi de altă natură se sancţionează cu amendă de la 20 la 40 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de pînă la 60 de ore, cu amendă de la 200 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

foc

În timpul arderii frunzelor sau a crengilor, în foc ajung şi alte obiecte din plastic sau anvelope, care în procesul de ardere, elimină substanţe nocive şi uneori cancerigene.

Poluarea este explicată prin exemplul aerului umed şi a ceţii, când microparticulele de fum interacţionează cu vaporii de apă şi formează un smog oxidant, care afectează organele de respiraţie. Drept rezultat, suferă copiii, oamenii în vârstă, bolnavii de boli respiratorii, precum şi animalele şi păsările de curte.
Pentru a preveni aceste dezastre ecologice, se recomandă ca populaţia să colecteze deşeurile separat, iar resturile vegetale şi frunzele să le acoperire cu sol. Astfel frunzele vor fi supuse unui proces de fermentare şi se vor transforma în compost, care va putea fi folosit ca îngrăşământ natural pentru terenurile agricole.
Menţionăm că mîine, 22 aprilie se va desfăşura campania de colectare a deşeurilor electrice electronice.
Distribuie:

2 comentarii

  1. Grigore spune:

    in art. 154 se vorbeste despre deseuri.
    Daca cineva face un foc in ograda lui, oare inseamna asta ca el apriori este vinovat si trebuie sa fie pedepsit pentru ca cineva crede ca el a dat foc la gunoi? Poate si pentru focul in sobe veti judeca oamenii?

    Si daca asa de tare luptati pentru ecologie incit sunteti gata sa incalcati drepturile oamenilor (invinuindu-i fara ca sa examinati toate circumstantele), poate refuzati de exemplu la automobile, tractoare, etc.? Ori ele nu polueaza aerul si elimina aroma de floricele?

    Sunt cazuri actuale cu mult mai periculoase: o cireada înfometată; vaci moarte aruncate pe teritoriul fermei; încălcarea tuturor normelor sanitare care puteau duce la izbucnirea unor focare de infecții. ©

    Acum ma gindesc, daca am sa doresc sa fac un foc din crengi la mine in ograda, sa astept fotografi, cameramani, invinuiri si politia la poarta?

    Nu sustin arderea deseurilor, dar nici asa cum se intimpla nu este bine. Am auzit despre un caz cind a fost chemata politia de un satean pentru ca un alt satean ardea niste crengi (cu frunze cred ca). Cel care ardea crengile a spus ca stie legea si el are dreptul sa faca ceea ce face, pentru ca nu a dat foc la deseuri. Si dupa cum am intales politia s-a dus cu nimic, nu a facut proces verbal.

    Dar daca nu cunosti acest articol in detalii? Ori inca mai grav, intri in conflict cu politia? Oricum esti pus in situatia cind trebuie sa te indreptatesti.

    • Vica spune:

      Grigore, eu nu consider ca vecinii ar trebui sa dea foc la deseuri!
      Vecinii mei ani la rind au ars stiuleti de la porumb, plastic si alte gunoiae toxice, eu personal nu am chemat niciodata politia, dar am incercat sa le explic, ca in primul rind isi intoxifica familia si apoi pe ceilalti vecini, in citiva ani am reusit sa ii sensibilizez si acum ei nu mai dau foc la gunoi!

      Acest articol vine sa sensibilizeze oamenii, sa-i faca sa inteleaga ca NU E BINE, sa arda deseurile.

      Tu esti in drept sa faci ce vrei cu crengile tale, atita timp cit asta pe mine nu ma afecteaza, dar exista si lege, care prevede niste penalitati pentru incalcari, pentru asta am dat art. 154, pentru informare.
      Sper ca am fost inteleasa.

      P.S. “Si daca asa de tare luptati pentru ecologie incit sunteti gata sa incalcati drepturile oamenilor (invinuindu-i fara ca sa examinati toate circumstantele)… ” – eu nu sunt politist,investigator, procuror, sau nu am o alta functie care ma indreptateste sa examinez circumstantele si sa aplic amenzile, pentru asta exista organe abilitate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *