Acasă » Altele » Delegația celor 50 de femei primar din România la Colonița

Delegația celor 50 de femei primar din România la Colonița

Ziua de 27 aprilie a fost una special pentru Colonița. În sat se simtea o adevarată forfotă, ca-ntro zi de sărbătoare în casa unor gospodari cînd primesc oaspeți. În cazul nostru oaspeții au fost o delegație de 50 de doamne primari din România, membre ale Ligii Femeilor Primari din cadrul Asociației Comunelor din România (ACoR).

Doamnele au fost întîmpinate așa cum se cuvine, cu pîine și sare de către doamna primar Angela Zaporojoan și mai mulți angajați ai instituțiilor publice din sat.

Delegația a vizitat primăria din sat, biserica, liceul și urmau să mergă și pe lunca rîulețului din centrul satului.

La liceul “Gheorghe Ghimpu” au fost întîmpinați de administrație, “Am rămas surprinsă să văd că și directoarea împreună cu profesorii poartă uniforme, dați dovadă de un bun exemplu pentru elevi” a remarcat una dintre primărițe.

Au avut ocazia să asiste la o piesă de teatru de Grigore Vieru “Poet al Neamului” jucată cu ocazia vizitei lor, de către elevii Cercului Dramatic al Liceului, conducător Tamara Martinici. În cadrul acestei piese au fost evidențiate valorile: dragostea de mamă, dragostea de patrie, copilăria, dorul de casa părintească și natura, emoționîndu-le pe doamne pînă la lacrimi.

“Sunteți bogată doamnă primar și bogăția constă în acești copii talentați, vă felicit” a menționat una dintre doamnele prezente.

O doamnă a fost bucuroasă să ne spună impresiile sale despre satul nostru, Am rămas surprinsă de ce am văzut aici, aveți o localitate frumoasă, ordonată, pusă la punct și foarte curată”, spune Lenuța Bubur, primar comuna Crăciunelul de Jos, județul Alba.

Chiar și dacă are un mandat de cînd se află la conducere Angela Zaporojan a avut cu ce se mîndri, arătînd imaginile unor construcții pînă și după reconstrucția acestora, printre care: primăria, Casa de Cultură, Izvorul, asfaltarea cîtorva străzi, fosta rîpă a lui Tăbăcari și proiectul reconstrucției grădiniței din str. B.P. Hajdeu.

Membrii delegației au rămas impresionați de realizările primăriței și i-au urat tărie, curaj și succe în continuare.

În cadrul evenimentului au fost realizate schimburi de experiență în diverse domenii ce țin de activitatea primarilor, și anume, comunicarea cu cetățenii, scrierea de proiecte și atragerea de fonduri, aprovizionarea cu apă, gestionarea deșeurilor, administrarea proprietății municipale, antreprenoriatul social, cooperarea inter-comunitară, parteneriate publice-private și multe alte domenii.

În conformitate cu angajamentele internaționale, Republica Moldova s-a angajat să promoveze femeile în poziții de conducere prin creșterea cotei de reprezentare a femeilor de până 40% în consiliile locale, 25% în consiliile raionale și 25% în poziții de primari până în 2015.

Reporter stagiar Alina Mazilo

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *