Acasă » Altele » Mărturiile unui colonițean despre Bălțați, Iași

Mărturiile unui colonițean despre Bălțați, Iași

În luna mai, consăteanul nostru Vitalie a mers într-o vizită în comuna Bălțați din Iași, localitate cu care Colonița s-a înfrățit și oficial la 31 ianuarie 2012, cînd a fost semnat acordul între primarii Vasile Aștefanei și Angela Zaporojan.

Bălțați este o comună în județul Iași, Moldova, România, formată din satele Bălțați (reședința), Cotârgaci, Filiași, Mădârjești, Podișu, Sârca și Valea Oilor. Comuna este situată în centrul județului, în Câmpia Jijiei inferioare, pe malul râului Bahluieț. Este străbătută de șoseaua națională DN28, care leagă Iașiul de Roman.

„Traseul central este unul cu adevărat european, calitativ, românii ne-au întrecut cu mult la acest capitol”, spune colonițeanul.

Șase obiective din comuna Bălțați sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Iași ca monumente de interes local. Unul dintre ele este clasificat ca monument de arhitectură — Biserica de lemn „Sfântul Grigore Teologul” din satul Mădârjești, construcție ce datează din secolul al XIX-lea.

Pentru cele 7 sate care o compun, comuna Bălțați dispune de 6 școli și 5 grădinițe. Școala generală cu clasele I-VIII Bălțați. Funcționează într-o clădire veche, cu un singur nivel, și a fost inclusă în anul 2004 în programul Reabilitare școli finanțate prin Banca Mondială, pentru demolare și reconstrucție. Reabilitarea școlii se limita, la 27 octombrie 2007, la dotarea clădirii vechi și igrasioase cu geamuri termopan, după cum se poate observa în fotografia din stânga. Ulterior, în anul școlar 2008-2009, școala a fost dotată cu centrală termică pe gaz

În comună funcționează un și un Centru de zi pentru bătrâni, spre deosebire de Colonița. Vitalie s-a plimbat prin comună și a observat multe diferențe dintre satul de baștină și localitatea din Iași. Spune că situația este mult mai rea ca la noi în sat, casele arată rău și oamenii trăiesc sărăcăcios, Căminul Cultural , primăria sunt într-o stare proastă, chiar dacă se află la doar 36 km de Iași.
Imagini: Vitalie Baranov

http://www.primariabaltati.ro/

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *