Acasă » Altele » Mirosul neplăcut de la staţia de biogaz-o problemă pentru săteni

Mirosul neplăcut de la staţia de biogaz-o problemă pentru săteni

statie biogazFabrica de biogaz de la Colonița este primul și deocamdată singurul proiect de producere a energiei electrice din biogaz din Republica Moldova. Ideea inovatoare a fost pusă în aplicare de gospodăria țărănească a lui Vasile Moraru. Antreprenorul se poate mândri cu faptul că este primul care a reușit să producă energie electrică din deșeuri animaliere și a convins distribuitorul „Gas Natural Fenosa” să cumpere curentul de la el.
Fabrica de producere a biogazului a început să funcționeze în 2004, deși Vasile Moraru afirmă că ideea i-a venit prin anii 1999–2000. Atunci a aflat că o companie olandeză va implementa în Republica Moldova un proiect-pilot de producere a biogazului pe baza deșeurilor animaliere. Fiind de meserie inginerelectrician și informându-se de pe internet, Vasile Moraru a înțeles că un asemenea proiect ar putea fi unul „de aur“ atât pentru agricultură, cât și pentru obținerea energiei electrice.

Pentru construcția uzinei, antreprenorul a contractat un credit de 470 000 de euro, la care a adăugat economiile acumulate în mai mulți ani. El a făcut o vizită de documentare în Olanda și a fost ajutat de specialiști din această țară. Astfel, tehnologia de producere este similară cu cea aplicată de olandezi, iar utilajul a fost importat din Germania, Italia și Belgia.
(sursă agrobiznes.md)

Cu toate aceste aspecte pozitive,mai mulți locuitori ai satului se plîng că de la fabrica de biogaz vine un miros foarte urît, penibil, și nu mai sunt în stare să-l suporte.

” După o zi foarte călduroasă de vara, seara nu poți nici măcar deschide geamul, nu poți să-ți răcorești și aerisești casa din cauza acestui miros de la care pur și simplu îți este greață,cît se poate de răbdat, oare? ”  se revoltă unul dintre săteni.

În cadrul câtorva ședințe a locuitorilor sectorului 306 case, cea mai afectată zonă, a fost invitat și Vasile Moraru, pentru a asculta nemulțumirile oamenilor şi de a găsi o soluție a problemei, însă nici o schimbare nu se producea.

Astfel, un grup de petiționari au hotărît să scrie o plîngere comună către Agenția Ecologică Chișinău și către Centru Național de Sănătate Publică, pentru a investiga cazul și a soluționa această problemă. 

Agenţia Ecologică Chişinău  solicită Inspectoratului Ecologic de Stat să intervină, pentru a obţine  decizia Ministerului Economiei pentru un control urgentat pentru a verifica şi decide sistarea activităţii obiectivului dat sau stabilirea unor condiţii speciale de activitate în continuare.

Răspunsul complet al AE Chişinău, în documentul ataşat.

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *