Acasă » Altele » Vizită de studiu la Colonița

Vizită de studiu la Colonița

vizita-de-studiu-2 Primarul localității noastre- “sursă de inspirație, energie și handicap pozitiv”

Așa a fost numită Angela Zaporojan de cîteva femei primare, în cadrul unei vizite de studiu la Colonița.
28 septembrie a fost o zi mai specială pentru Colonița, deoarece a găzduit mai multe femei primare, dintre care 15 se află la primul mandat, pentru a afla de la primarul localității noastre despre cum face rost de finanțări și de care trucuri nu uită atunci cînd scrie unu proiect. Oaspeții au fost întîmpinați în fața primăriei, conform tradiției, cu pîine și sare.

 

vizita-de-studiu-9

A urmat prezentarea realizărilor obținute în ultimii 5 ani a primarului, Zaporojan Angela, ( printre care: renovarea Casei de Cultură, a vechii grădinițe, construirea drumurilor, instalarea terenurilor de joacă, curățirea albiei și amenajarea rîulețului), fiind asaltată de întrebări din partea doamnelor: “cine vă scrie proiectele?” “cum reușiți să primiți finanțare?” “cum reușește să înfăptuiască ce și-a propus în cazul în care întimpină multe dificultăți în realizarea lor?”  Primarul nostru a răspuns simplu: “bate și ți se va deschide ușa, dar dacă nu, intră pe fereastră. Trebuie să fii insistentă, să aduni o echipă bună și să lucrezi cu oamenii profesioniști.” După care, consilierii locali, care erau prezenți au vorbit despre activitatea lor, ca membri a consiliului local, iar Zinaida Gurulea a sensibilizat sala prin discursul său despre femeile implicate în politică.

vizita-de-studiu-8

vizita-de-studiu-6

La sfîrșitul  prezentării, una dintre primare, fiind impresionata de cîte reușește să facă primărița noastră pentru săteni,a dat un sfat colonițenilor: “sper că ei conștientizează că au făcut alegerea corectă și vor continua să aleagă schimbarea spre bine.”  În spiritul lucrativ a fost strecurată și puțină muzică interpretată de formația “Music Park”.

vizita-de-studiu-3  vizita-de-studiu-4

A urmat vizita în parcul Renașterii, care pînă nu demult, era numită rîpă. Angela Zaporojan: “fiecare are cîte o rîpă în localitatea sa, de care îi este rușine și încearcă să o ocolească, mă bucur că am reușit să o transformăm în ceva frumos”. Elena Hreașcă a rămas inspirată de acest proiect şi își dorește să pornească un asemenea proiect și în localitatea pe care o conduce. „Avem și noi râulețe care se măresc de la zi la zi şi reprezintă un pericol pentru oameni”, a spus femeia. Motiv pentru care Elena speră să mențină legătura cu primara de Colonița și să fie ajutată în continuare de sfaturile ei, care sunt extrem de valoroase pentru ea.

vizita-ed-studiu

Doamnele au vizitat liceul, grădinița, spitalul și biserica, fiecare reprezentant a povestit pe scurt despre instituția pe care o administreză și au răspuns la întrebările adresate de primare. Dat fiind faptul că femeile se aflau departe de casă, părintele, Victor Tofan a citit o rugăciune pentru călătorie,, ca vizita lor să fie binecuvîntată și să le fie cu spor.
În cadrul acestei vizite a fost inaugurat și un teren de joacă pentru copii, dupa care a urmat deplasarea spre satul Cruzeşti, unde Violeta Crudu, primară la primul mandat, a fost gazda.

 

vizita-de-studiu-5

Vizita de studiu a fost organizată de Congresul Autorităților Locale din Moldova, cu susținerea Programului ONU „Femeile în politică”, care este implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, sprijinit financiar de Guvernul Suediei.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *