Acasă » Biserica » Sărbătoarea „ Buna Vestire” , Vestea cea bună pe care a primit-o Maica Domnului

Sărbătoarea „ Buna Vestire” , Vestea cea bună pe care a primit-o Maica Domnului

b3

Astăzi, la data de 07 aprilie 2017 creștinii pe rit vechi sărbătoresc o sărbătoare  importantă, ce este marcată cu culoarea roșie în calendarul bisericesc, precum „Buna Vestire”, sau popular zis Blagovestenia (termenul slav  Buna Vestire).

În Colonița s-a slujit o Sfântă Liturghie, de către parintele Victor paroh al acestei bisericii, aducându-se cinstire Prea Sfintei Maicei Domnului, ca mai apoi, Ea, cu grijă și cu milostivire, să aducă rugăciunile noastre în faţa fiului său Iisus Hristos. 

Părintele Victor a menționat  despre această sărbătoare, că face parte dintre praznicele împărătești, care ne amintește de vestea cea bună adusă Maicii Domnului, de către îngerul Gavriil. Acest eveniment numit de Biserică „Buna Vestire” este sărbătorit an de an, ca o zi de mare bucurie pentru Maica Domnului și pentru întreaga omenire, primind vestea că „va naște pe Fiul Lui Dumnezeu” Domnul Iisus Hristos.

De atunci avem cultul ei de mamă ideală, de mamă model pentru toate mamele. Eva a fost mama prin care a intrat păcatul în lume iar Maria a fost mama prin care a venit sfințenia și mântuirea. Eva s-a lăsat amăgită și ispitită de șarpele păcatului, iar Fecioara Maria a fost „mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii”. Tot ce am pierdut prin Eva, am redobândit prin Maria. Este foarte important să știm că avem o mamă în cer și pe pământ, ca o scară care leagă pământul și cerul, care este receptivă la rugăciunile și nevoile noastre.

Un suflet de mamă, ca al Maicii Domnului, este permanent în rugăciune și mai ales cu mare trecere la ușa milostivirii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Fiul său, așa cum rostim în rugăciune:

„Ușa milostivirii deschide-o nouă Născătoare de Dumnezeu Fecioară, ca să nu pierim cei ce nădăjduim întru tine ci să ne mântuim prin tine din nevoi, că Tu ești mântuirea neamului creștinesc”.

În această zi Biserica Ortodoxă  face dezlegare la pește pentru toți !

La finalul slujbei Părintele Victor a făcut apel către toți creștinii:„ că sunt așteptați și invitați în fiecare duminică la biserică, iar în această Duminică (09,04,17) se va sărbători „ Duminica Floriilor ”, slujită întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui”.

Tradiții și superstiții de Buna Vestire 2017

Există obiceiul că în această zi, să se numere de câte ori cucul își cântă numele, număr care ar descoperi câți ani mai avem de trăit.

De Buna Vestire, apicultorii scot stupii afară, dar şi vitele din grajduri şi le lasă să stea la soare, fără să poarte jug, pentru ca ele să fie sănătoase tot anul.

De Blagoveştenie este dezlegare la peşte. Este bine să mâncăm peşte, pentru a fi sprinteni şi sănătoşi… ca peştele.

Dacă găinile sau orice pasăre de curte ouă, acestea nu se pun sub cloşcă, pentru că vor ieşi pui bolnavi şi vor aduce pagubă în familie.

Femeile care vor să aibă copii ţin post negru, beau agheasmă şi se roagă Maicii Domnului ca praznicul Bunei Vestiri să facă minuni în familia lor.

b3

 

bb1

 

 

bb3

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *