Acasă » Biserica » Cimitirele din Colonița

Cimitirele din Colonița

Cimitirul_Vechi_reprezentativBiserica Ortodoxă ne invață că moartea este despărțirea sufletului de trup. Sfînta Scriptură arată că atunci cînd “omul merge la locașul său de veci”, trupul trebuie “să seîntoarca la pămînt cum a fost, iar sufletul să se întoarca la Dumnezeu Care L-a dat” (Eccleziastul 12, 5-7). Colonița fiind un sat preponderent locuit de creștini, aceștea sunt înmormîntați după toate tradinițiile bisericești.

Cultura unei localități se poate vedea după atitudinea oamenilor față de cimitire.În Colonița sunt trei la număr,unul foarte vechi, unul deja lăsat uitării și unul mai nou și îngrijit.

Cimitirul de la Greaca

În 1965, odată cu dispariţia satului Movileni, care a fost strămutat în Coloniţa este lăsat de izbelişte şi cimitirul de la Greaca. Se presupune că acolo au fost îmormîntați mai mulți greci din familia Panglos, movileni şi coloniţeni. Gunoiul de grajd inunda cimitirul, în 1990 o echipă  de la Televiziunea Naţională filmează acest dezastru şi din ordinului directorului Anatolie Radiola, cimitirul este împrejmuit cu gard din plasă de sîrmă, care peste cîţiva ani va fi furat de săteni.Cimitirul_de_la _Greaca

Crucile de pe morminte au putrezit și au rămas foarte puține, doamna Zinaida Farguță povestește din spunese buncii că acest  cimitir era foarte mare și îngrijit. Pe vremea războiului acolo erau înmormîntați trupurile decedaților de boli contagioase și a  prizonierilor de război.

Cimitirul din curtea bisericii

Terenul pe care este află cimitirul a fost donat bisericii odată cu începerea construcției. Aceste pămînturi au aparținut lui Chiril Mazîlu (Chirică). Se presupune că primii răposați au fost înmormîntați aici la începutul secolului XX.  Peste 70 de ani acesta a fost unicul cimitir unde putea fi înmormîntați răposații din Colonița. Slujitorii bisericii spun “Deja nu se mai văd mormintele, după atîțea ani, cutremure și ploi lemnul a putrezit, pietrele s-au adîncit în pămînt, abia de vezi ce scrie pe ele.”Piatra_Funerala_Cimitirul Vechi

Cimitirul Nou Terenul cimitirului nou a fost acordat cu foarte mari dificultăți bisericii, conducerea comunistă de atunci a tergiversat mult acest proces. Prima înmormîntare a fost făcută  aici în  februarie 1984.

În 2003-2004  primăria a alocat o suprafață de teren mai mare pentru cimitirul nou.

Biserica, vine cu o rugăminte față de creștini, să nu instaleze garduri în jurul mormintelor și să îngrijească de morminte fără excese și în timpul anului nu doar de Paștele Blajinilor.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *