Acasă » Biserica » De 20 ani de ani Protoiereul Victor Tofan slujește în Colonița

De 20 ani de ani Protoiereul Victor Tofan slujește în Colonița

Prot.Victor_Tofan_20ani (1)La 17 mai 2015 s-au împlinit 20 de ani de la prima slujbă oficiată de către Parohul bisericii „Nasterea Maicii Domnului”, Protoiereul Victor Tofan, cu această ocazie duminică a fost ținută o slujbă mai specială, oficiată de Protoiereul Victor și protodiaconul Andrei.

Calea părintelui Victor spre Dumnezeu a început prin ascultare, prin frecventarea slujbelor religioase și acumularea învățămintelor de la cei mai înțelepți dintre preoți. În anul 1993, Victor Tofan a fost hirotonit (s-au cum se spune în popor preoțit). A început a sluji în numele Domnului la biserica din Strășeni, a oficiat slujbe timp de 1 an la biserica din satul vecin Cruzești, a urmat slujirea în cadrul Parohiei din Durlești, Biserica Tuturor Sfinților din Chișinău și pentru un an a fost preot la biserica din Roșcana, Anenii Noi, apoi din dorință de a fi mai aproape de casă s-a reîntors în satul Cruzești pentru a sluji ca preot.
Între timp în Colonița, Arhimandritul Atenagora ținea slujbele religioase la biserica Nașterii Maicii Domnului, fiind deja foarte bătrîn s-a retras la biserica din orașelul natal Durlești. Parohia din sat a rămas fără preot, consătenii noștri cunoscândul pe preotul Victor Tofan au scris cerere la Mitropolie ca acesta să fie numit preot la biserica din sat. Anume așa la 12 mai 1995 tînărul preot Victor a primit ordin să slujească în Colonița, iar la 17 mai a oficiat deja prima slujbă.

-Părinte, cum a fost prima slujbă ținută în satul natal?

-Chiar dacă deja aveam experiență de 2 ani, prima slujbă în biserica natală a fost foarte emoționantă, eram tînăr, aveam doar 23 de ani, spune preotul paroh Victor.

Preotul mărturisește că acești 20 de ani au trecut ca unul, repede și pe neobservate. La această frumoasă aniversare el are un mesaj pentru toți creștinii din sat:

„Să fim împreună, să ne înțelegem și să fie în continuare pace și liniște între enoriași și paroh așa cum a fost în acești 20 de ani.”

În două decade care  s-au scurs părintele Victor a fost aproape de colonițeni, a oficiat slujbe religioase, a botezat nou-născuții, a cununat tinerii din sat și a petrecut pe ultimul drum pe cei trecuți în neființă.  Fiecare slujbă ținută de părinte se termină cu învățămintele sale, care-i ajută pe creștini să fie mai buni, mai milostivi și înțelepți.

Menționăm că cel mai mult timp s-a aflat în fruntea parohiei din Colonița părintele Mihail Blanovschi, care a slujit timp de 40 de ani, fiind urmat de  părintele Victor Tofan care slujește de 20 de ani.
Îi aducem sincere felicitări cu ocazia acestei aniversări frumoase și îi dorim multă sănătate și prosperitate.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *