Acasă » Biserica » Revărsarea darurilor lui Hristos asupra celor ce primesc Taina Sfântului Maslu

Revărsarea darurilor lui Hristos asupra celor ce primesc Taina Sfântului Maslu

P70323-185925 (1)JOI, 23 martie, s-a săvâșit slujba Sfântului Maslu, o taină din cele 7 taine ale bisericii noastre Ortodoxe și se face de către șapte preoți.

ŞAPTE după vechea tradiţie este un număr sfânt în Scriptură, el închipuie cele şapte daruri ale Duhului Sfânt.

„Prin frica de Dumnezeu ne ridicăm la evlavie; de la evlavie la ştiinţă; de la ştiinţă ne luăm tăria; din tărie sfatul; cu sfatul mergem mai departe spre înţelegere, şi cu inteligenţa spre înţelepciune şi astfel, prin darul înşeptit al Duhului, ni se deschide la capătul urcuşului întrarea în viaţa cerească”.

Iată că și creștinii din s. Colonita, joi, 23 martie, au beneficiat de această sfântă slujbă  slujită de către șapte preoți:

  1.  Protodiaconul  Andrei Irascu, Academia Teologică, or. Chișinău;
  2. Protoiereul Victor – paroh al bisericii  „ Nașterea Maicii Domnului”, com. Colonița;
  3. Protoiereul  Igor, com. Măgdăcești;
  4. Protoiereul  Radion , com. Tohatin;
  5. Protoiereul  Radu, com. Pârâta;
  6. Protoiereul  Vladimir, com. Budești;
  7. Protoiereul Vitalie, com. Cruzești;

Întâi  preoții pe rând au rostit rugaciunea pentru sfințirea untdelemnului, apoi cele șapte Apostole și Evanghelii, urmate fiecare de ectenia întreită și de câte o rugăciune pentru sfânțirea untdelemnului, după care ungerea de șapte ori cu untdelemn sfințit  pe fiecare creștin prezent la slujbă.

„Acest untdelemn este plin de dumnezeiască putere. El ungând trupește, poate lumina și sfinți sufletele, trupurile, a vindeca rănile, a goni bolile, a curăți tina păcatului și de asemenea are putere a ne da mila și blândețea lui Dumnezeu”[46].

„«Uns-ai cu untdelemn capul meu» (Ps. 22, 6). ”[47].  Prin untdelemn înțelegem Taina Mirungerii și Taina Maslului, iar prin cap se înțelege mintea noastră, care dintr-un început se întărește prin Taina Mirungerii. Sfântului Simeon al Tesalonicului.

Untdelemnul rămas de la Sfântul Maslu, ca și făina binecuvântată, trebuie păstrate cu cinste în loc ales. Ele pot fi folosite numai în scopuri curate și evlavioase. Se obișnuiește ca din făina și untdelemnul de la Sfantul Maslu să se facă o turtișoară, din care se dă bolnavului să manânce. În unele părți, din această făină se fac prescuri pentru Liturghie. Untdelemnul se poate pune în candelă, fie în casă, fie la biserică.

Aducem mulțumiri din suflet tuturor preoților și corului bisericesc pentru această frumoasă slujbă!

bis2

bis5

bis3

bis4

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *