Acasă » Liceul “Gh. Ghimpu” » ProDem la Colonița, Optăm pentru o generație bine informată

ProDem la Colonița, Optăm pentru o generație bine informată

IMG_7139

La data de 23 martie 2017, în incinta Liceului Teoretic Gheorghe Ghimpu din s. Colonița, s-a desfășurat seminarul practic cu tinerii din localitate cu genericul Alegerea îmi aparține, organizat în cadrul proiectului PRODEM.

În discursul său de salut, Dna Natalia Mihailov, director RAO Hilfswerk Austria în Moldova a menționat că proiectul dat va ajuta comunității în a sprijini implicarea tinerilor în procesele politice și decizionale la nivel comunitar. Pe plan național se atestă că elevii absolvenți au o înțelegere limitată a funcțiilor instituțiilor statului, mecanismelor participării civice și implicării în viața politică, întrucât programa școlară nu acordă suficientă atenție acestor aspecte. La împlinirea vârstei de vot, tinerii studenți au un nivel scăzut de conștientizare despre rolul și importanța alegerilor în particular.

Aceste și alte probleme vor fi abordate în cadrul proiectului “Sporirea participării alegătorilor tineri şi care votează pentru prima dată (ATVPD) din Republica Moldova la procesele democratice prin consolidarea atitudinii lor faţă de alegeri”.

Seminarul menționat anterior a fost derulat de către echipa de moderatori Ateș Veronica și Echim Tatiana. Acesta a oferit în mod interactiv liceenilor informații despre importanța votului lor pentru dezvoltarea pe cale democratică a țării, despre noțiunile de democrație, alegere, precum și lucrul în echipă. În organizarea seminarului au fost implicați și formatorii locali, Scurtu Tatiana (profesoară de limba și literatura română) și Guțu Silvia, asistent social, care a venit cu un discurs de sustinere și încurajare pentru tinerii din localitate din partea primarului Zaporojan Angela. O susținere deosebită a venit și din partea  dnei director Margareta Sîrbu, care a demonstrat un interes deosebit pentru tineri.

Cu ocazia atelierului la liceu a venit și o mică delegația a partenerilor în cadrul proiectului Prodem: dna Liuba Balan, director AO „Speranta”, Dna Tamara Macari, director Liceului Teoretic M. Holban, com. Carpineni,  rl. Hincesti,  Dna Irina Mutaf, consilier electoral local Carpineni și Dna Nina Petrov, Liceul Teoretic din s. Lăpușna.

Pe parcursul seminarului elevii claselor a IX-a, X-a , XI-a au fost implicați într-un șir de activități dinamice, exerciții de grup și cele de energizare, conduse în mod interactiv de către moderatori. La final de fiecare activitate menționată se concluziona. Acest lucru le da posibilitate participanților să-și expună propriu punct de vedere, oferind un răspuns binegândit.

În urma acestui seminar, tinerii au conștientizat faptul că democrația începe din familie, școală, comunitate locală și că numai atunci când principiile democratice vor guverna viața cotidiană, se va putea vorbi de o societate democratică.

Moderatorii au reușit să creeze o atmosferă prietenoasă pe tot parcursul trainingului, iar liceenii s-au implicat activ demonstrând ingeniozitate, inteligență și creativitate.

Activitatea data a fost derulata în cadrul proiectului ProDEM “Sporirea participării alegătorilor tineri şi care votează pentru prima dată (ATVPD) din Republica Moldova la procesele democratice prin consolidarea atitudinii lor faţă de alegeri” este implementat de către Hilfswerk Austria International în parteneriat cu AO Mostenitorii și AO Speranta, cu sprijinul Agenției Austriece de Dezvoltare și Fundației ERSTE, Austria.

Proiect implementat cu sprijinul: www.prodem.md

123

 

 

IMG_7139IMG_7157IMG_7151

IMG_7179IMG_7167IMG_7136IMG_7146

Autorii și sursa: Strîșca Oxana,  moderatorii Echim Tatiana, Scurtu Tatiana și cercul „Tineri Jurnaliști” din L.T. G. Ghimpu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *