Acasă » Sănătate » Medicii din Coloniţa atenţionează: risc crescut de boli gastro-intestinale

Medicii din Coloniţa atenţionează: risc crescut de boli gastro-intestinale

Dureri abdominaleMedicii de familie din cadrul CS Colonița, vin cu o adresare către locuitorii satului.
“Suntem în perioda estivală cînd sunt înregistrate cele mai multe cazuri de boli diareice acute. Riscul de apariție a complicațiilor bolilor gastro-intestinale este crescut.
Pe parcursul lunilor iunie-august 2016 în satul Colonita au fost înregistrate 4 cazuri confirmate de gastro-enteroculită acută, dar au fost și alte cazuri în localitate, pentru 5 pacienți care au solicitat asistența de urgență, cazurile de boală nu au fost confirmate.
Recomandăm, la apariția primelor simptome să vă adresați la Centrul de Sănătate, pentru a fi investigați și pentru a primi tratamentul corespunzător.

Bolile diareice acute sunt maladii transmisibile, provocate de mai multe tipuri de microbi, caree pătrund în organismul uman odată cu produsele alimentare ingerate, caracterizîndu-se clinic printr-o intoxicație pronunțată. Din grupul acestor maladii fac parte dizinteria acută, salmoneloza, febr tifoidă, toxiinfecțiile alimentare, bacteriene, virale și micotice. 

Mecanismul de transmitere a bolilor diareice acute est fecao-oral, drept sursă de infecție servind oamenii bolnavi sau purtătorii sănătoși de diverși agenți patogeni și condiționat patogeni.
Bolile diareice acute (BDA) se transmit prin următoarele căi:
  • alimentară (factor: produsele alimentare);
  • hidrică (factor: apa poluată);
  • habituală (factor: mîinile murdare, obiectele de uz casnic).

Maladia se dezvoltă acut după o perioadă de incubație ce variază între 2-7 zile de la pătrunderea agentului cauzal în organism. Debutul bolii poate fi brusc, caracterizîndu-se prin slăbiciune generală, disconfort, febră pînă la 40°C, frisoane, grețuri și vome repetate, dureri în abdomen, diaree de la 10 pînă la 20 de ori pe zi, uneori cu strii de sînge, cefalee (dureri de cap). 
În municipiul Chișinău, morbiditatea prin BDA se menține la nivel înalt, incidența prin boli diareice acute fiind pe parcursul mai multor ani mai înaltă decît pe republică.

Autor: Zinaida Covric, medic epidemiolog, Secția epidemiologie generală a maladiilor tranbsmisibile, CSP Chișinău,
Sursa: Cronica Sănătății Publice
Sursa foto: today.com

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *