Acasă » Satul Colonița » Anunțuri » Riscăm să înecăm satul în gunoaie

Riscăm să înecăm satul în gunoaie

gunoiLa ședințele Consiliului sătesc din 15 decembrie 2017 și 12 ianuarie 2018 la propunerea consilierului liberal Caraman Vera s-au micșorat taxele (plățile) pentru serviciile de salubrizare, care și așa nu acopereau cheltuielile pentru întreținerea întregului serviciu.

Total gospodării 1 200
Gospodării nelocuibile 80
Contracte încheiate 691
Nu achită 429

În continuare vă prezentăm sumele acumulate în urma achitărilor a serviciului de salubrizare de către locuitorilor satului și cheltuielile făcute pe parcursul anului:

Suma acumulată în anul 2016 105 786,20 lei
Procurarea combustibilului în anul 2016 34 238,27
Cheltuieli de deszăpezire, procurarea mașinei de tuns iarbă, procurarea pieselor de schimb, procurarea anexei din fața tractorului pentru tuns iarbă (косилка) 49 302 lei
Salarizarea personalului serviciului de salubrizare pe parcursul anului 2016 133 031,57 lei

 

Suma acumulată în anul 2017 199 966,80 lei
Procurarea combustibilului în anul 2017 56 999,92 lei
Procurarea materialelor de uz gospodăresc și pieselor de schimb 41 778,96 lei
Salarizarea personalului serviciului de salubrizare pe parcursul anului 2017 165 123,59

O simplă analiză arată că, acest serviciu nu este profitabil, dar foarte necesar locuitorilor satului.

Zădarnic au fost explicațiile date consilierilor că, nu sunt muncitori calificați, salariile sunt foarte mici, taxele totuși au fost micșorate.

Primarul le-a dat exemplu că în alte localități, de exemplu la Cruzești, taxa serviciului de salubrizare pentru o gospodărie este de 50 lei, și că nimeni nu are nici o scutire. Cu taxa de 25 lei pentru o gospodărie riscăm să nu mai avem acest serviciu, de fapt acesta este scopul liberalilor. Dacă vorbim că, consilierul local este un exemplu pentru toți locuitorii satului, atunci vă informăm că, consilierii:Ghimpu Lidia, Ghimp Dumitru, Caraman Vera nici până astăzi nu au încheiat contract cu serviciul de salubrizare și nu au achitat nici un bănuț pentru acest serviciu, motivând că, nu este un serviciu de calitate.

Ne întrebăm din care surse financiare să prestăm serviciu de calitate? Dacă nu toți locuitorii au conștientizat că, calitatea acestui serviciu depinde de fiecare de noi, doar salariul muncitorilor, motorină, piese de schimb, deszăpezirea ș.a. sunt din taxele achitate de locuitorii din sat. În serviciul de salubrizare nu sunt numai serviciul de evacuare a deșeurilor ci și întreținerea parcurilor, a gunoiștei, tehnicii, stațiilor, terenurilor de joacă, cositul ierbii, deszăpezirea ș.a.

De doi ani de zile am rezolvat problema achitării în baza bonului, am construit drumul spre gunoiște și a fost iluminat pentru a putea depozita corect, am procurat remorcă, roți la tractor și multe altele, care sunt foarte necesare acestui serviciu. Însă ducem mare lipsă de muncitori. Zădarnic Primăria a publicat anunț că, angajăm muncitori la salariu de 3500 lei, până la moment nu avem angajați. Ultima picătură a fost refuzul șefului de salubrizare, dnul  Vorotneac Petru de a mai activa în acest serviciu. De aceia, începând cu data de 22 ianuarie 2018 în satul nostru acest serviciu nu mai există, de fapt acesta a fost scopul celor 7 consilieri, care au votat micșorarea taxelor pentru salubrizare.

 

Primarul satului va negocia cu cei de la municipiul Chișinău, pentru a ne presta servicii de salubrizare pentru a soluționa problema. Viceprimarul dnul N. Grozavu, în discuții cu primarul Angela Zaporojan a comunicat că, acest serviciu este posibil de organizat, iar costul lui va fi: pentru o persoană din gospodărie-18,50 lei,adică dacă familia este alcătuită din 4 persoane, pe lună familia va trebui să achite-74 lei/lunar. Pentru cei de la bloc costul va fi 9,50 lei de fiecare persoană, pentru agenții economici va fi cîte 100 lei pentru 1 m.c. Apare întrebarea: 35 lei/lunar a fost mult, dar 74/lunar lei e bine?

Rușine pentru cei care intenționat au distrus acest serviciu, care poate nu era perfect, dar este foarte necesar locuitorilor și la preț accesibil.

Doamna Primar a și depus un proiect la Ministerul Mediului și la Ambasada Franceză pentru a perfecta acest serviciu, dar până la implimentarea acestui proiect trebuie să rezistăm…

Distribuie:

3 comentarii

 1. Înecați de primar spune:

  Doamna primar, Angela Zaporojan – fiul risipitor!

  Am atribuit acest titlul doamnei Zaporojan nu după titlul romanului scriitorului Radu Tudor, dar după povața biblică ”Duminica Fiului Risipitor”.

  Am citit ieri articolul publicat de Primăria Colonița. M-am indignat, am râs, mi-am revenit și tot așa am revenit să îl mai citesc și astăzi o dată. Dar l-am recitit nu pentru că mi-a prezentat interes textele scrise de primărie cu o droaie de greșeli, fără sens și conținut, nemaivorbind de logică curgătoare și fluentă a gândurilor, dar anume din motivul arzător cu care ne confruntăm noi toți consătenii pe parcursul ultimilor ani.

  Problema salubrizării în satul Colonița este una veche, dezbătută frecvent, începând de la discuții stradale și continuând în cadrul consiliului care de fapt nu oferă soluția problemei dar din contra, pe marginea acestui subiect fiecare din cei aleși absorb devedente politice. Aș putea să mă refer și în continuare mult mai mult, aducând critice în adresa primarului Angela Zaporojan, dar și unui număr impunător de consilieri, care de fapt probabil nu se alimentează ca și noi, nu produc gunoi, sunt niște oameni hibrizi și nu produc excremente…, dar trebuie să îi înțelegem stimați consăteni… mă întreb și vă întreb și pe voi, cum să le meargă mintea, gândirea logică în soluționarea problemelor noastre fiind nealimentată și deshidratată???… dar trebuie să răbdăm până la următoarea campanie electorală, poate măcar atunci A. Zaporojan va dispune de mai mult timp în a discuta cu consătenii pentru a le asculta of-urile, ia să vezi măi frate, acum e foarte ocupată și indisponibilă…. Probabil merităm ce avem pentru că această categorie de oameni i-am împopoțat noi acolo, vă mai amintiți cum umbla Angela Zaporojan și cu o parte din actualii consilieri cerșindu-ne voturile?

  Continui să îmi desfășor gândurile cu tălmăcirea titlului acestui articol. Pe pagina oficială a primăriei satului Colonița, figurează următoarele:

  ”Doamna Primar a și depus un proiect la Ministerul Mediului și la Ambasada Franceză pentru a perfecta acest serviciu, dar până la implimentarea acestui proiect trebuie să rezistăm…”

  În acest context vreau să-i comunic doamnei Zaporojan că cei care rezistă suntem noi, locuitorii satului Colonița, iar cea care demult a pierdut rezistența rușinii, omeniei și bunului simț ești anume dumneata, fiind îmbătată de gustul banului, d-na Zaporojan…

  Din câte cunosc, Ministerul Mediului deja a alocat bani în proiecte de salubrizare în satul Colonița, și anume sper că nu ați uitat că 1.000.000 (milion) de lei alocați de Ministerul Mediului ruginesc investiți într-un autogreider, cumpărat de dumneata anul trecut, dar noi încă mai datorăm aproximativ 600.000 lei, ați uitat??? Și aici nu pot să nu menționez faptul că chiar acum recent, la căderea zăpezii, acest autogreider chinezesc s-a plimbat puțin pe drumurile deja curățate de altă unitate de dezăpezire.

  Cei care citesc acest articol, vreau să facem un simplu calcul matematic, dar nu un calcul manipulatoriu ca cel postat în descrierea dvs A. Zaporojan.
  Cu 1.700.000 (un milion șapte sute mii) lei am fi cumpărat:
  – o mașină specială de transportare a deșeurilor de marcă ”Volvo„ sau ”Mercedes”,
  – 2.000 (două mii) de tomberoane,
  – iar 500.000 (cinci sute mii) lei rămași ar fi putut servi ca salariu celor care se trudesc la colectarea deșeurilor noastre pe perioada a câțiva ani.

  Adevărat spun doamna primar???

  O altă formulă destul de agreabilă și rațională ar fi fost următoarea:
  Cu 1.700.000 (un milion șapte sute mii) lei am fi cumpărat:
  – 3 tractoare noi de producție belorusă, marca ”MTZ-82”, tehnică destul de bine cunoscută și mânuită de mecanizatorii noștri, fără școală specială, având în dotare toate agregatele necesare pentru salubrizare și dezăpezire (perie de măturat străzile, lopată față-spate, aspirator conectat la valul de transmisie, remorcă special amenajată pentru transportarea deșeurilor) TOTUL LA COSTUL A 1.000.000 (UN MILION) LEI. Este de menționat faptul că această tehnică lucrează 10 ani fără deservire tehnică (sigur dacă ai grijă de ea)
  – Iar restul de 700.000 (șapte sute mii) lei rămași ar fi servit ca salariu decent pentru cei care se trudesc la colectarea deșeurilor noastre.

  Sunteți de acord d-na primar???
  Pe consilierii care au votat acest proiect nu îi întreb nimic, doar le spun să le fie RUȘINE și să nu uitați că mâine, poimâine veți veni iarăși pe la porțile noastre după voturi…

  În concluzie:
  Nu ați vrut ”Mercedes” sau ”Volvo”, ne limităm la un tractor de jumătate de secol (produs cu 50 de ani în urmă).
  Nu ați vrut tractoare noi, luați-vă gunoiul cu poala și duceți-l la gunoiștea special amenajată și iluminată, dar neautorizată.

  Dumneata doamna Agela Zaporojan acuzi liberalii de dezastrul creat și de managementul dvs neeficient și defectuos…
  Dar vreau să vă întreb, nu ministrul liberal, Valeriu Munteanu v-a dat 1.000.000 (un milion) lei îngropați în acest autogreider???

  Constat:
  – că dumneata doamna primar ești fiul risipitor al satului Colonița,
  – că dumneata doamna primar ne-ai construit lunca râului la preț de aur,
  – că dumneata doamna primar ai vândut tot ce a mai rămas ca moștenire,
  – că dumneata doamna primar ne-ai lăsat fără patrimoniu și plini de datorii prin scrisori de garanție,
  – că dumneata doamna primar TREBUIE SĂ PLECI !!

 2. Pentru cel inecat de primarie spune:

  Doamna innecata de primarie, putin ne deranjeaza de brasoavele tale cu risu, lesinatul, gloriosul revenit din lesin, si logicata scumpa ca a primariei e eftina. Pe oamenii din sat nui intereseaza ca primaria nu are, si incearca sa reziste, si sa mai si faca ceva pentru sat deacolo deunde nui, dar serviciile care sunt, rele bune sunt, lunca riului va sta ca un ghimaroi afundat in cur si no sa imi fie rusine sa scriu cum este, scrisorile de garantie care nu au fost riscate de voi va stau ca forumculuii pe bot, si tot rascoliti cautati cifre, cit o cistigat cit o cheltuit, vai nebunilor cind nui diloc e mai bine? Ori e mai bine ca atunci vor fi alte argumente primarul ii levii, daca face pentru sat ii hot. Da vaba Zina Ghimp, cu Ermenco cind o impartit locuri de casa la procurorii ciocaniu sa nu infunde puscarie no vindut patrimoniu, stai ca ele nu lo vindut eli lo dat gratis ca era polojeno in caz contrat era puscaria, ele o fost cinstite, da Ermenco cind o dat garantii la oameni ca vor avea gaz, si o teas truba o impluto cu apa io pus cep o ingropato, o delit banii po bratchi cu podredcicu, si dusetiva colonitani nah….i ca eu imi cumpar cvartiri la Chisnau am ruble da oamenii zaftrashi, ap uite carei treaba, cifrele tali inecatule de primarie bagatile in funddddd adinc, si et drujii di partit si dicat sa punet beta in roate angazatava si drujna adunat gunoiu din sat ca sa fie calitativ si aratati prin exemplu cum se lucreaza, nu rupe curul la primarie, da in timpul liber, e arhiva care o tiriito baba Zina acasa si incepe a calcula cite o furat pe cit o naibbbbb si cit are de sazut ea si cu tinsii ei. Ei cred ca vir veni la primarie, si nu se va gasi nimi sa la controleze talhariile, ori adumarile la Misa Bala or sa decida soarta satului, ba hulubu… La lucru, so eluberat functie pe tractor si muncitori sunt necesari, aratatine cum se face lucru de calitate, Liveralii sunt duhuit din banii satului au averi din banii sarulii, grasi, tineri pe alocuri puni de mincat la cccccc scuze povesti cu cifre, intrunesc toate conditiile de a fi angajat da lumea o sa fa jartveasca cite 3500 lei salariu at furat asudind sa nu stie nimi, ap dragi consilieri liberali munciti cinstit sa va vada toti. Dragule innecat de primarie, de geselele facete in postarea peimariei, ii iertam numai cei ce nu fac nimic nu gresec, si voi cind at furat, at gresit geesala voastra leacul ei e codul penal, ei la alta postare vor fi mai atenti. Principalul ideea e clara, ca rupet instrumentele va ceret la lucru, va poftim, va cresc ghimaroi de la atita furat pe intuneric, de la banii care vin in primarie si se fac lucruri frumoase, de fapt poate baniu din primarie teebuie sa fie pe contul lu Viorel Ghimp, ori a lu Dumitru, ori poate a lu Mariana??? Ca baeatul care dorea sa faca familie cu ea, ea trimus vrio 50 mii lire sterline si am intales ca io fost putini, la un final io furat si masina omului, ei shii tot puna la o vreme, avet pofti mari… Bravoo da si aniiii is multi de puscarie, construitava una din banii furat sa avet conditii bune, ca cind si nu auzi ca la Moldova in piscarie conditiule in rale…. Da de greselili meli la scris, draga innecatule precis mii in bireta ce crez, ideea am relatato clar, avem nevoie se muncitori nu de hoti tilharii si poponariiiii, sa se faca in sat pentru oameni, nu in conturile Ghimpestilor de la Dubai, si in gospodariile lor agonisite din furat, ca o foloseste le Vera Caraman pe post de talanca, oaie cu talanca, care zbeara dar nu stie pentru ce. Ca asa o fost pricazu, si tot ma intreb oare cind va prinde la minte, sau va holba ochii cei…. Frumosi.

 3. Oleg spune:

  Da si din nou gunoi , noi toti ne dorim sa facem caca da cineva, de dorit gratis sa stringa dupa noi . N’ar fi rau insa nu e posibil astea de la PL ni ci na u facut cunostinta cu doctrina partidului , ca sai mai fak à rau primaritai hai sa o impuna pe ea sa mearga cu greiderul si cu coşolca sa stringa bardacul de la poarta gospodarilor
  Da gospodarii nu pre vor sa plateaska, in lumea contemporana gunoiul e o problema si pentru tarile dezvoltate, dar noi ca tara fara demnitate ne fr…cam cu mintea .
  Problema data in viziunea mea arfi nevoie de abordat sub alt unghi , fie ca este un serviciu bine pus la punkt cu un kost pe masura sa acopere cheltuielele si plus venit pentru a face fata keltuielilor de amenajare a teritoriului ( kosirea vegetatiei de pe marginea drumurilor, vopsirea copacilor cu var, intretinerea statiilor transport publik )
  Insa asta nu rezolva definitiv problema stringem gunoiul de la toti si il depozitam anume depozitam la unul doar de acolo el nu se duce nicaieri el creste de la an la an , contamineza solul apele subterane si apoi ne plingem pe ecologie …
  Eu as dori sa deskidem dezbateri referitor la problema data, si am si un exemplu
  http://perfectmedia.tv/cum-elvetia-rezolvat-problema-gunoiului-din-strada/

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *