Acasă » Satul Colonița » Infrastructură » Amenajarea și consolidarea luncii rîulețului din centrul satului este în plină desfășurare

Amenajarea și consolidarea luncii rîulețului din centrul satului este în plină desfășurare

De mai bine de 40 de ani, în urma scurgerii apelor pluviale, care au condus la eroziunea solului s-a format această rîpă, care acum un an avea o lungime de aproximativ 1,5 km iar în unele locuri o adîncime de peste 15 metri. Capac peste toate mai este și indiferența și lipsa de cultură a locuitorilor care au aruncat și deșeuri acolo, în urma campaniei de salubrizare „Hai Moldova, Hai Colonița” de acolo s-a adunat o remorcă de gunoi printre care: aragazuri, fotolii deteriorate, hoituri, vase de bucătărie etc. Toți acești factori au dus la poluarea fîntînilor din zona respectivă, care a fost confirmată prin actele nr 059712 din 04.12.2012 de la Agenția Ecologică Chișinău și nr. 04/4-2379 din 14.06.2012 de la Centrul de Sănătate Publică, Chișinău. Vara mirosurile eliminate erau insuportabile, dar și periculoase pentru sănătatea locuitorilor, din cauza eroziunii rîpa a început a se extinde, spre strada Ștefan cel Mare și gospodăriile oamenilor.

În 2013 a fost inițiat un proiect de reamenajare a rîpei și construirea unui canal de colectare a apelor pluviale. Proiectul nu s-a lăsat a fi fără probleme, unii localnici au fost împortrivă, blocînd activitatea muncitorilor, anumite acte s-a dovedit a fi în neregulă. Astăzi însă o mare parte din proiect este finalizată, au rămas lucrări de amenajare și reabilitarea porțiunii dintre străzile Alexei Mateevici și Ștefan cel Mare.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *