Acasă » Satul Colonița » Oameni din sat » Interviu cu Alina Munteanu (Ursu), despre gustările moldovenești care ajung pe rafturile din Europa, SUA și Canada

Interviu cu Alina Munteanu (Ursu), despre gustările moldovenești care ajung pe rafturile din Europa, SUA și Canada

Deși nu este obișnuită cu lumina reflectoarelor, în spatele acestora eroina noastră dezvoltă o afacere de succes,Alina Ursu-Munteanu
împreună cu familia sa, orientându-se mai mult spre piața externă. Este vorba de Alina Munteanu (Ursu)., director comercial la întreprinderea “Sadro Ursu”, care își are rădăcinile în anul 1993 și care deţine o fabrică proprie de producere a produselor alimentare.

“Lucrător ca fiecare pământean care se respectă și merge la serviciu. Lucrez cu părinții mei (Rodica și Simion Ursu) de ceva timp, de vreo 15 ani”, așa își începe povestea Alina Munteanu (Ursu).

Deși a avut șansa să-și manifeste potențialul peste hotarele țării, eroina noastră a decis să rămână acasă.

“Am ales totuși să rămân în Republica Moldova, deoarece am avut oferte de a pleca la învățătură peste hotare, și nu-mi pare rău”, susține eroina noastră.

“Sadro Ursu” este o poveste de succes de mai bine de 20 de ani, având în gama de produse precum cunoscutul “Borș acru”, popcornul la microunde cu diferite arome și alte gustări.

“Producători de produse alimentare, din anul 1998. În anul 1993, a fost înființată compania. Am început cu mai multe magazine alimentare și depozite angro, cu mărfuri alimentare. Ulterior, am hotărât să producem borșul acru. Ideea ne-a venit din România. Apoi, a urmat popcornul nostru la microunde, noi fiind unicii producători din Republica Moldova. Producem din grăunța autohtonă, și, dacă nu ne ajunge tot, mai importăm unele materiale, însă, de bază, este produsul nostru”, povestește Alina Munteanu.

După embargoul impus de Rusia, întreprinderea a început să colaboreze tot mai mult cu piețele europene, dar și cu SUA sau Canada.

“Exportăm în mai multe țări. Acum am început să lucrăm mai strâns cu Europa, ca și fiecare producător din Republica Moldova care s-a confruntat cu embragoul impus de Rusia, unde vindem foarte mult și nu aveam timp de a ne orienta spre alte piețe. ccum lucră mai strâns că țările europene, Canada, Statele Unite ale Americii”, ne-a precizat eroina noastră.

Alina Munteanu susține că nu e deloc ușor să-ți dezvolți o afacere de succes în Republica Moldova, însă nu și imposibil.

“Sincer, e destul de dificil. La început, poate era mai ușor, însă, cu timpul, au apărut foarte mulți concurenți, restricții, legi. Ne străduim mereu să facem totul corect, fiind și importatori, și exportatori”, susține Alina.

Responsabilitatea unui lider este foarte complicată, însă eroina noastră a învățat treptat că echipa este cea care sfințește locul și munca.

“Eu am o echipă a mea, a cărei lider sunt. Am învățat să am răbdare cu oamenii, să nu le fac observații atunci când nu se află în toanele cele mai bune, ca ssă nu intrăm într-un conflict. Știu că foarte mult contează echipa cu care lucrezi, de aceea, pentru a fi un lider bun trebuie să fii sufletul companiei, alături de oameni”, spune cu convinere eroina noastră.

Cu siguranță, dezvoltarea unei afaceri în Republica Moldova este un proces anevoios, însă urmând exemplul eroinei noastre, dar și al altor antreprenori, putem totuși face față dificultăților și putem atinge culmile succesului. Prin exemplul său, Alina Munteanu ne îndeamnă să perseverăm, niciodată să nu ne dăm bătuți și să tindem spre realizarea scopurilor.

NOTĂ! Acest material este publicat în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate în cadrul materialului aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia Programului.

Sursa: Realitatea.md ( Reporter: Marcu Nicoletta, Operator: Cătălin Virschii)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *