Scumpele noastre cititoare, felicitându-vă cu Ziua Internațională a Femeilor, vă vom prezenta o mămică pasionată de frumos: goblen, orhidei și familia ei. Iulia Preguza-Bîzgu s-a născut în Colonița, a copilărit și a făcut studiile aici, dar după căsătorie s-a mutat cu traiul în Stăuceni, totuși în fiecare weekend revine la casa părintească.
„Condițiile esențiale pentru tot ceea ce faci trebuie să fie alegerea, dragostea și pasiunea” spunea compozitoarea Nadia Boulanger.
Iulia a ales să-și trăiască viața dedicând-o cu dragoste familiei și marilor ei pasiuni – brodatul goblenurilor și îngrijirea florilor.
Inițial doar o „obligație” școlară, mai târziu, o adevărată pasiune
Pasiunea de a broda vine din școală, de la orele de educație tehnologică. Inițial era doar o „obligație” școlară, mai târziu însă a devenit o adevărată pasiune pentru Iulia. Prima ei lucrare a rămas la muzeul satului Colonița, este vorba despre o față de pernă și o hăinuță brodată. Acestea însă au dispărut, din muzeu. De atunci Iulia spune că nu a mai brodat în tehnica „cruciulița”, însă din anii de studenție a început să brodeze goblen.
Prima lucrare de tip goblen a fost „Păpușa”. „În perioada când am început să o brodez, ne doream cu soțul foarte mult o fetiță… Fetița a venit exact după ce am terminat de brodat acel goblen. Fetița aștepta păpușa… Exact 9 luni” spune Iulia râzând. A urmat un alt goblen în 2011, care îl înfățișa pe Iisus, iar apoi au venit unele după altele noi și noi broderii, una ce ilustra lalele, alta cai, câteva portrete de femei etc. Brodarea unui goblen îi ia cam 6-10 luni. „Femeia spaniolă” este cea mai mare lucrare a Iuliei, de 28×50 cm, la care a lucrat X luni, iar goblenul pe care l-a realizat cel mai rapid a fost cel cu chipul lui Isus – 2 luni.
Nu a vândut nici o lucrare până acum, chiar dacă, această muncă este bine răsplătită, deseori. De exemplu, pentru „Păpușa” i s-a propus cca. 700 $. „Lucrarea poartă cu ea amintiri dragi, nu o puteam vinde” spune Iulia.
Broderia – o moștenire din trecut și pentru viitor
Le păstrează pe toate în colecția sa, înrămate și aranjate frumos pe perete, într-un coridor al casei. „Am dăruit doar două dintre goblenurile pe care le-am făcut, dar nu cred că voi mai dărui sau voi vinde vreo una. Și nu doar pentru că necesită multă muncă și răbdare, ci pentru că ele îmi devin dragi. Când pornești lucru, nu se înțelege mai nimic, nu vezi rezultatul, dar când începe să se contureze un ochi, o șuviță de păr, o trăsătură… fiecare lucrare devine o bucățică din tine” spune cu pasiune Iulia.
„Am foarte multă răbdare. Poate e și o chestie legată de genetică. Bunica din partea mamei când le-a văzut a fost foarte entuziasmată și mândră, pentru că în trecut în familie se broda, se țesea mult… dar a zis că neam din neamul nostru nu a făcut așa frumuseți”.
Iulia brodează cu acuratețe nu doar pe fața goblenului, ci și pe spate, ceea ce demonstrează o măiestrie și o răbdare aparte. „Nu este atât de grea brodarea în sine, cât faptul că trebuie să schimbi în permanență ața. Faci două-trei cusături și trebuie să schimbi ața… Iar într-un goblen pot fi în jur de 50-60 de culori, câte 3-4 nuanțe a unei culori” explică ea. În general o lucrare este apreciată cu 1 euro și mai mult pe centimetru pătrat, astfel de lucrări necesitând multă meticulozitate. Sunt mari și cheltuielile pentru „materia primă”, schemele costă de la 300-400 lei și poate ajunge la câteva mii de lei, pentru goblenuri mai mari. Iulia are acasă și un stativ special, profesional, care îi ușurează munca și chiar un loc preferat – la bucătărie, acolo unde îi este cel mai drag să se dedice acestei pasiuni.
Broderiile Iuliei Bîzgu-Preguza sunt o adevărată comoară, spune glumind că le va lăsa fetei moștenire sau le va vinde în caz de maximă necesitate, deși, speră să nu ajungă așa zile.
Florile – o altă mare pasiune
O a altă pasiune a vieții Iuliei sunt florile… „Fie că sunt de cameră sau de grădină, iubesc toate florile. Mama deseori mă întreabă dacă le torn cumva fericire, de cresc așa frumoase”. Acum colecționează orhidee. Prima orhidee este de vreo 6-7 ani și are deja pui. În acest an a înflorit peste 30 de flori-butoni. „Ia dat pe toți jos…” spune Iulia în glumă.
Cele mai multe flori de orhidee sunt dăruite de soțul Iuliei, Ruslan. Ea zice că le iubește și le îngrijește corect, probabil de aceea înfloresc atât de frumos. „Orhideele iubesc contrastul de temperatură – ziua să le fie cald, iar seara rece. De aceea eu las deschis geamul toată noaptea în camera unde sunt ele, indiferent de anotimp. Asta le stimulează creșterea…”
Are acasă peste 70 de ghivece cu flori, cele mai multe fiind orhidee sau Crăciunei. În grădină are trandafiri de toate culorile, lalele și alte flori… A fost chiar în Olanda pentru a vedea lanurile cu lalele și a rămas impresionată.
De trei ori mămică
Oricum, marea dragoste a Iuliei rămâne familia, căreia i se dedică cu mult suflet. Anul trecut de ziua mamei sale pe 12 februarie, Iulia a adus pe lume doi gemeni: o fetiță și un băiat. De 1 an este de trei ori mămică: Maria, Matei și Maia i-au triplat fericirea. Prima fetiță de 5 anișori, Maria este un copil foarte inteligent, Iulia spune că de la 1 an și 7 luni Maria știa deja rugăciunea Tatăl Nostru, iar acum se „pricepe” și la calculator… „Este foarte liniștită și inteligentă, pentru noi este un copil-minune”. Iulia dedică o bună parte din timpul său pentru educarea copiilor ei, iar aceasta este cea mai frumoasă pasiune a unei femei.
P.S.Felicitări tuturor mămicilor și femeilor, să aveți o viață frumoasă și fericită.
Mulțumim complicilor noștri 🙂
Autor: Ludmila Sârghi și Vica Mazîlo
Comentarii recente