Acasă » Liceul “Gh. Ghimpu” » Despre Liceu

Despre Liceu

Din istoria învăţământului din Coloniţa…

Satul Coloniţa are o şcoală primară cam din anul 1923. Aceasta era şcoală românească, unde învăţau elevi de diferite vârste, chiar în aceeaşi clasă. După război,

şcoala din Coloniţa îşi avea sediile în casa preotului, emigrat în România, în cea a postului de jandarmi şi în gospodăriile familiilor deportate în Siberia. În acea şcoală sălile de clasă erau micuţe, pe locul odăilor de locuit. În mijlocul casei se afla o sobă, iar la bucătărie era cancelaria. Primul director a fost Simion a lui Imanuil Bîzgu. În unele documente se atestă anul fondării şcolii – 1944, atunci când deja era conducerea sovietică.

O pagină aparte în istoria şcolii din satul Coloniţa o constituie directorul Tudor Pleşco, care a condus colectivul de profesori şi elevi timp de 24 de ani. Până la numirea lui în post, copiii din Coloniţa puteau învăţa la şcoală numai până în clasa a VII-a (mai târziu, până într-a IX-a), dar Tudor Pleşco, a insistat în instanţele superioare de necesitatea unei şcoli medii. A organizat chiar şi învăţământul mediu seral. Când şcoala a devenit prea mica şi neîncăpătoare chiar şi pentru învăţământul în doua schimburi, tot el a cerut ca la Coloniţa să se construiască o şcoală nouă, aceasta s-a înfăptuit în anul 1984.

În anul 2001, şcoala nr. 94 cum era până atunci, primeşte numele consăteanului nostru, Gheorghe Ghimpu.

Din 2009 are loc reorganizarea şi se obţine titlul de liceu teoretic.

Date istorice

1923 – prima şcoală medie, românească

1944 – anul fondării şcolii deja sub conducerea sovietică, doar clase primare

1949 – din acest an, şcoala are VII clase

1964 – IX clase, aproximativ tot de atunci există clădirea şcolii vechi

1966 – X clase

1984 – construirea şcolii noi, sediu actual

1988 – XI clase, şcoală medie

2009 – liceu, XII clase

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *