Acasă » Satul Colonița » Simbolurile satului Colonița

Simbolurile satului Colonița

Stema şi drapelul satului Coloniţa sunt însemnele oficiale ale satului şi reprezintă plenar comunitatea sătenilor în faţa altor comunităţi, acestea au fost elaborate de 

Silviu Andrieș-Tabac și pictate de  pictorul Iurie Caminschi. Simbolurile oficiale ale satului Colonița au fost aprobate prin Decizia Consiliului Sătesc Colonița din 19 august 2005 și Decizia Comisiei Naționale de Heraldică din 4 noiembrie 2005.stema

Stema satului Coloniţa reprezintă: un scut despicat, în cîmp albastru, o coloană în stilul artei populare, cu capitelul² în coarne de berbec şi soclul în brîu torsat ascendent,în pal, de argint. A doua parţiune fasciată de patru piese,argint şi negru. Scutul timbrat de o coroană sătească de aur.

Culoarea albă naturală a coloanei de piatră este întruchipată în stemă prin argintul heraldic, smalt simbolizînd curăţenia şi înţelepciunea.

Albastrul cîmpului heraldic este culoarea cerului,a infinitului, a cadrului natural de dezvoltare,culoarea fidelităţii şi perseverenţei, culoarea Europei. Este smalţul heraldic care se  potriveşte cel mai bine cu ideia dăinuirii în timp,idee promovată de coloana în brîu torsat. În parţiunea fasciată, argintul este utilizat ca smalt heraldic al apei, iar negrul ca smalt al pămîntului.

Coroana sătească de aur care timbrează scutul se referă la faptul că, satul Coloniţa are statutul de sat – reşedinţă de comună.drapel

Drapelul satului Colonița a fost elaborat în baza stemei,prin procedeul extinderii cîmpului heraldic în cîmp vexilar.

Drapelul satului Colonița. Drapelul  satului Coloniţa reprezintă o pînză patrată, despicată,avînd în prima parţiune,în cîmp albastru,o coloană  în stilul artei populare, cu capitelul în coarne de berbec şi soclul în brîu torsat ascendent,în pal, albă,iar a doua parţiune fasciată de patru piese, alb şi negru.

Simbolizează etimologia populară a denumirii coloană și cele patru localități istorice înglobate-Ciocana, denumită și Ciocana Veche, Colonița, Grecea sau Greaca și Movileni (fasciatul de patru piese).

Satul Coloniţa are şi un imn  care se  numeşte „Odă Coloniţei „.Imnul este scris  pe versurile lui Simion Ghimpu şi pe muzica Dariei Radu.  Imnul a luat naştere în anul 2004. (asculta melodia aici)

Odă Coloniţei
Cu oameni buni, cu oameni gospodari,

Tu creşti şi înfloreşti din an în an.

Pe cerul tău par stelele mai mari

Şi soarele mai mândru, mai avan.

Refren:

Strămoşii noştri ţi-au zis Coloniţa,

O ramură a Columnei lui Traian,

Ce ţi-ai păstrat în Dumnezeu credinţa

În ciuda odiosului duşman.

Tu ai avut plăieşi, răzeşi, sărdari

În văile cu nuci şi cu stejari

Ce piept ţinut-au la hoardele de barbari

Şi le-au doborât cu braţele lor tari.

Refren:

Strămoşii noştri ţi-au zis Coloniţa,

O ramură a Columnei lui Traian,

Ce ţi-ai păstrat în Dumnezeu credinţa

În ciuda odiosului duşman.

Eşti toată îmbrăcată-n straie verzi,

Împrejmuită de vii şi livezi,

Cu porţi frumoase şi adânci fântâni,

Cu gospodari pe viaţa lor stăpâni.

Refren:

Strămoşii noştri ţi-au zis Coloniţa,

O ramură a Columnei lui Traian,

Ce ţi-ai păstrat în Dumnezeu credinţa

În ciuda odiosului duşman.

¹ HERÁLDIC, -Ă, heraldici, -ce, s. f., adj. 1. S. f. Disciplină auxiliară a istoriei, care se ocupă cu studiul stemelor statelor, cu blazoanele caselor domnitoare, familiilor nobiliare, orașelor etc

² CAPITÉL, capiteluri, s. n. Partea superioară, mai groasă (și ornamentată), a unei coloane sau a unui pilastru, care face legătura între fusul coloanei și arhitravă.

Bibliografie: Silviu Andrieș-Tabac, Simbolurile heraldice ale satelor Bubuieci și Colonița, municipiul Chișinău
Tyragetia. Anuarul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, XV, Chișinău, 2006, p.365-376.

Distribuie:

2 comentarii

  1. Grigore spune:

    “…lui Simiom Ghimpu …” Simiom ori Simion

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *