Acasă » Altele » Primarele din RM au tras linie: „Schimburile de experiență m-au încurajat să nu mai plâng niciodată”

Primarele din RM au tras linie: „Schimburile de experiență m-au încurajat să nu mai plâng niciodată”

zaporojan-calm250 de femei lidere, dintre care 152 de primare, dar și 98 consiliere locale și funcționare au participat, în premieră, în perioada iulie – octombrie curent, în zece vizite de studiu în localități din R. Moldova. Schimburile de experiență și de bune practici, realizate de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), cu susținerea Programului ONU „Femeile în politică”, au avut loc în 15 localități, dintre care 12 conduse de femei primare și trei – de bărbați.

Acestea sunt rezultatele expuse de 100 de femei primare care au luat parte, pe data 3 noiembrie curent, la masa rotundă de evaluare a vizitelor de studiu. De altfel, scopul vizitelor a fost promovarea femeilor primare ce au avut un succes incomparabil în dezvoltarea localității pe care o conduc, dar și consolidarea capacităților interne ale Rețelei Femeilor din cadrul CALM.

Asya Varbanova, consilieră principală a UN Women Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor), a declarat că femeile primare nu sunt doar liderele R. Moldova, ci și eroinele țării noastre. „Prin aceste vizite de studiu în comunități, probabil v-ați convins că unele lucruri, care par imposibile la început, pot deveni realitate și că practicile bune pot fi preluate nu neapărat dintr-o țară străină, dar și din R. Moldova. De asemenea, aceste vizite au arătat că, grație devotamentului, eroismului și motivației dvs., puteți face miracole cu surse minime. Din acest motiv, credem că dvs. sunteți agenți ai schimbării în comunitatea voastră, iar UN Women Moldova își dorește să vă ofere sprijinul său în continuare”, a punctat Asya Varbanova.

Totodată, consiliera principală a vorbit despre Campania „16 de activism împotriva violenței în bază de gen”, care va începe pe 25 noiembrie și se va încheia pe 10 decembrie. De asemenea, a încurajat femeile primare să rămână la fel de active în combaterea fenomenului violenței împotriva femeilor.

Tatiana Badan, președinta Congresului Autorităților Locale din Moldova, primară de Selemet, r. Cimișlia, care a găzduit, de altfel, o vizită de studiu, a reiterat că aceste vizite sunt o platformă bună prin care primarele pot împărtăși experiențele bune și idei utile pentru diverse campanii și activități. „Știu că foarte multe dintre dvs. au participat la aceste activități și v-ați îmbogățit cu multe abilități în administrația publică. Noi avem nevoie de consolidare la nivel național și dacă nu vom face noi acest lucru, cine o va face? De aceea, trebuie să fim solidare și să ne facem vocea auzită”, a spus Tatiana Badan.

Iar dacă la începutul vizitelor Svetlana Racu, primară la primul mandat în s. Boșcana, r. Criuleni, nu-și făcea vocea auzită, acum, după ce a participat în patru vizite de studiu, simte că poate spune lucrurilor pe nume atât în consiliul local, cât și în comunitatea pe care o conduce. „Am învățat atâtea lucruri noi pe durata acestui proiect, încât unele le-am implementat deja. De exemplu, în vizita din satul Chișcăreni m-a impresionat colaborarea dintre societatea civilă și primărie și eu am decis să mă lupt pentru același lucru. Am pus pe roate mai multe festivaluri, la fel ca în alte localități. În concluzie, vizitele în localitățile conduse de alte primare m-au încurajat să nu mai plâng niciodată, ba dimpotrivă, mi-au dat tărie de caracter și m-au ajutat să mă dezvolt personal”, a mărturisit primara.

De cealaltă parte, Larisa Voloh, președinta Rețelei Femeilor din cadrul CALM și primară de Palanca, r. Ștefan Vodă, a menționat că prin aceste vizite de studiu a fost posibilă interacțiunea femeilor din administrația publică locală, dar și consolidarea capacităților și abilităților lor de lidere. „Mai mult, fiind și gazdă, dar și participantă a schimburilor de experiență pot spune cu certitudine că nivelul de încredere în forțele proprii a crescut, vizibilitatea politicilor promovate la nivel local a fost sporită și chiar a fost creat un sistem de mentorat pentru femeile din administrația publică locală”, a spus în încheiere Larisa Voloh.

Masa rotundă, dar și vizitele de studiu au fost organizate de Congresul Autorităților Locale din Moldova, cu susținerea Programului ONU „Femeile în politică”, care este implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, sprijinit financiar de Guvernul Suediei.
Articol preluat de pe md.one.un.org

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *