În Liceul Teoretic „Gheorghe Ghimpu” limba română își are sărbătoarea sa. Astfel, în perioada 13-23 ianuarie 2019, s-a desfășurat decada limbii române cu genericul : „Limba noastră-i o comoară” .
Decada a avut un plan de activitate încărcat și captivant, căci a atras atenția multor elevi ai liceului, ce și-au manifestat interesul față de limbă prin implicare sa activă.
Valeria Ababii, elevă a clasei a XII-a susține că: ” Decada Limbii Române a fost, este, și va fi, un eveniment ce ne va demonstra tuturor că limba română este una dintre cele mai mari valori naționale. Prin implicarea în aceste activități din cadrul decadei ne manifestăm adevăratul patriotism și ne arătăm unirea față de neamul și poporul nostru.”
Valeria Bucșan, elevă a clasei a XII-a consideră că: ”Decada limbii române valorifică importanța limbii într-un neam. Ea ne deschide universul poetic și ne dezvăluie crezul marilor scriitori ai timpului. Implicarea în această decadă mi-a reaprins sentimentul de patriotism.”
Cătălina Pilivan elevă a clasei a XII-a vine cu afirmația precum că: „Pentru mine, această decadă e o dedicație limbii române, pentru complexitatea sa și valoarea sa imensă. Activitățile la care am participat m-a lăsat plăcut încântată de puterea pe care o manifestă limba asupra mentalității umane. Limba unește, reunifică și plasează întregul neam într-un unison cu existența spirituală. Ea, limba română, e principalul pilon al poporului român.”
Planul de activitate în cadrul Decadei Limbii Române a inclus activități precum:
* Expoziția de carte cu genericul „ Frumos și sfânt în Casa Mare” ;
* Concursul posterelor ”Limba noastră-i o comoară”;
* Controversa academiei ( cl. a XII-a );
* Moment poetic „Numai poetul…”;
* Creația proprie \eseu „ Limba noastră-i o comoară”(cl. a XII-VIII-a )
* Interviu ( cercul „Tinerii jurnaliști”)
* Recita de poezie /proză ( cl. a V-XII-a)
* Training;
* Întâlnirea cu scriitorul Ion Iachim.
”Vorbindu-ne corect și frumos limba, omenim astfel pe străbuni, pe cei care au creat societatea cuvintelor civilizate. Uitând un cuvânt trebuincios, o expresie din comoara graiului matern, uiți ceva din istoria poporului tău.” ( Grigore Vieru)
Text și foto: cercul ,, Micul fotograf”, cercul „ Tineri jurnaliști”
cercul ,, Webdesign”.
Comentarii recente