Acasă » Primăria » Adunarea satului: probleme, realizări, perspective

Adunarea satului: probleme, realizări, perspective

IMG_6926Duminică, 11 octombrie 2015, a avut loc „Adunarea generală a satului Colonița”. La întâlnire s-au adunat în jur de 100 de oameni din cei peste 4000 de locuitori, câți adună în prezent satul, conform datelor oficiale.

Evenimentul a avut loc în sala de festivități a Casei de Cultură, recent amenajată și echipată cu scaune noi, sistem de încălzire, posibilități tehnice de prezentare ș.a.

La adunare, primarul localității Angela Zaporojan și-a prezentat raportul de activitate pentru perioada primului mandat, din 2011-2014 și a vorbit despre realizările consiliului în această perioadă. Printre acestea a menționat: amenajarea parcului, renovarea Casei de cultură, amenajarea fostei râpe din sat, reparația și construcția a mai multor străzi din Colonița, renovarea și construcția rețelelor de apeduct, gazoduct sau canalizare și altele.

IMG_6957Angela Zaporojan s-a arătat dezamăgită că la „adunarea generală” s-au adunat atât de puțini locuitori. De asemenea, a remarcat că e important ca și sătenii să se implice în rezolvarea unor probleme și, mai ales, să păstreze ceea ce se face. „Pe oameni îi ucide indiferența. Atât timp cât unii fac și restul distrug, nu se va menține nimic frumos și bun în acest sat”, a menționat ea.
„Perspectiva satului pentru următorii patru ani”
a fost un alt subiect la care s-a discutat. Printre proiectele propuse se numără renovarea Liceului Teoretic „Gheorghe Ghimpu” și a grădiniței nr. 24 „Izvoraș”, în baza unui proiect de eficiență energetică, ce presupune izolarea termică, schimbarea geamurilor, montarea bateriilor solare la bazin ș.a. Unul dintre cele mai importante proiecte propuse este finalizarea reparației și darea în exploatare a grădiniței din str. Hasdeu, care are o capacitate de 160 de locuri. „Sunt multe proiecte importante și probleme de rezolvat, dar nu mă voi lăsa până nu voi vedea copiii în acea grădiniță” susține primarul, care completează că în prezent avem o insuficiență acută de locuri la grădinița ce activează în sat.

Printre alte planuri pentru următorii patru ani, Angela Zaporojan a menționat: renovarea fațadei Primăriei și a Centrului de Sănătate, restaurarea acoperișului bisericii, amenajarea gunoiștii, reparația drumurilor și asfaltarea mai multor străzi etc. De asemenea, primarul a menționat că își propune să finalizeze construcția gazoductului și a canalizării din sectorul nou, de 306 case, lucrări care pentru moment au fost oprite din cauza „situației din țară și a schimbării miniștrilor”.

IMG_6930Un proiect de perspectivă este și Construcția unui Complex sportiv pe teritoriul școlii vechi, care prin cumul să fie și un centru de reabilitare pentru femei, dar și un centru pentru ajutorarea persoanelor social-vulnerabile. Pentru copii, se propune amenajarea terenurilor de joacă în toate sectoarele localității.

Proiecte de realizat sunt multe, la fel și probleme care necesită a fi rezolvate, însă bugetul localității, la moment, este insuficient. „Noi nu avem pământuri mari pe care să le dăm în arendă, nu avem agenți economici serioși în teritoriu, de aceea bugetul nostru acoperă doar 30-40% din necesități. Restul banilor vin direcționați de la municipiu”, spune Angela Zaporojan. O șansă pentru bugetul satului sunt și proiectele europene pe care le putem accesa, însă, spune primarul, pentru a beneficia de ele, trebuie ca și Primăria sau sătenii să acorde un anumit procent din suma necesară. „În cazul multor proiecte, se acordă finanțarea numai după ce localitatea investește 15-25%. Nu este un procent mare, dar uneori nici de acești bani nu dispunem.”
La adunare s-a discutat și despre alte probleme cu care se confruntă satul, iar cei prezenți au putut acorda întrebări primarului. Menționăm, că puțini consilieri din fostul sau actualul Consiliu sătesc au fost prezenți în sală.

Tot în cadrul adunării generale a fost lansat site-ul www.colonita.md, pagina oficială a localității, iar membrii echipei au primit ecusoanele de reporteri. Administrația Primăriei, dar și a altor instituții importante din localitate au confirmat că vor fi deschise pentru colaborarea cu echipa site-ului și că nu se vor implica în politica editorială a paginii.

IMG_6928 (2)

IMG_6935

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *