De o bună perioadă de timp mulți săteni se revoltă și au alertat organele competente cu
referire la deșeurile care se aprind în sat. În 2018 au fost aplicate peste 10 amenzi, pentru depozitarea necorespunzătoare și arderea deșeurilor, chiar și așa colonițenii nu se conformează.
Conform Codului Contravențional al RM, art. 154, persoanele fizice pot fi amendate cu 1000-2000 lei, dacă dau foc la deșeuri.
Gunoiul de prin gospodărie trebuie colectat în saci și evacuat la gunoiștea din localitate, se recomandă ca populaţia să colecteze deşeurile separat, iar resturile vegetale şi frunzele să le acoperire cu sol. Frunzele vor fi supuse unui proces de fermentare şi se vor transforma în compost, care va putea fi folosit ca îngrăşământ natural.
Deșeurile aprinse degajă fum toxic pentru sănătatea omului, cel mai mult au de suferit copii, oamenii în etate, persoanele alergice și cele cu probleme ale aparatului respirator.
Microparticulele de fum interacţionează cu vaporii de apă şi formează un smog oxidant, care afectează organele de respiraţie. Fumul conține substanţe nocive şi uneori cancerigene.
Dacă ai observat că vecinul a dat foc la gunoi sau îl depozitează necorespunzător apelează cu încredere 022-579-895/092 sau 069312970 iar colaboratorii de poliție vor documenta cazul. Apel anonim.
Codului Contravențional al RM, art. 154 Încălcarea regulilor de gestionare a deşeurilor
(1) Nerespectarea modului stabilit de colectare, păstrare, transport, depozitare, ardere, neutralizare şi evacuare, inclusiv în obiectivele acvatice, în subsol etc., a deşeurilor industriale, de construcţie, menajere şi de altă natură se sancţionează cu amendă de la 20 la 40 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de pînă la 60 de ore, cu amendă de la 200 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.
se sancţionează cu amendă de la 12 la 24 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de pînă la 60 de ore, cu amendă de la 120 la 180 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.
Comentarii recente