Urmând firul anumitor legende populare, se pare că Dragobete (numit şi “Cap de primăvară”, “Năvalnicul” sau “Logodnicul Păsărilor”) nu era nimeni altul decât fiul babei Dochia, un flăcău extrem de chipeş şi iubăreţ, care seducea femeile ce îi ieşeau în cale. Personificare a dragostei pătimaşe, Năvalnicul se reîntrupează în Dragobete la 24 februarie, ca simbol al dragostei curate a tinerilor. Băieţii încearcă să intre în graţiile fetelor pe care le admiră. Cât despre bărbaţii însuraţi, se zice că, în această zi, nu este bine să le supere pe femei! “Nu e bine să te cerţi cu soţia în casă nici c-o altă femeie, că-ţi merge rău. De la “Dragobete, cap de primăvară”, se aprindeau prin casă rădăcină de iarbă mare.
Dacă timpul era favorabil, fetele şi feciorii adunaţi în cete ieşeau la pădure hăulind şi chiuind pentru a culege primele flori ale primăverii, ghiocelui şi brânduşa de primăvară. Din zăpada netopită în ziua de Dragobete fetele şi nevestele tinere făceau rezerve de apă, cu care se spălau la anumite sărbători de peste an. Cei care participau la sărbătoare, respectând tradiţia, erau consideraţi a fi binecuvântaţi în acel an. Ei vor avea parte de belşug, fiind feriţi în schimb de boli şi febră. Conform anumitor superstiţii din bătrâni, cei care nu sărbătoreau această zi erau pedepsiţi să nu poată iubi în acel an. Acest obicei dat naştere celebrei strigături sau ameninţări glumeţe “Dragobetele săruta fetele!”
Cu acest prilej, Primăria s. Colonița vă invită în incinta casei de cultură pe 24 februarie, la ora 17:00, unde ve-ți avea parte de muzică frumoasă, concursuri, cadouri valoroase şi dispoziţie bună avînd ca scop păstrarea tradiţiilor naţionale, căci dragobetele este sărbătoarea iubirii, a tinereții și a veseliei.
INTRAREA LIBERĂ, atenţie, locurile sunt limitate!
Comentarii recente