Bolile diareice acute sunt maladii transmisibile, provocate de mai multe tipuri de microbi, caree pătrund în organismul uman odată cu produsele alimentare ingerate, caracterizîndu-se clinic printr-o intoxicație pronunțată. Din grupul acestor maladii fac parte dizinteria acută, salmoneloza, febr tifoidă, toxiinfecțiile alimentare, bacteriene, virale și micotice.
- alimentară (factor: produsele alimentare);
- hidrică (factor: apa poluată);
- habituală (factor: mîinile murdare, obiectele de uz casnic).
Maladia se dezvoltă acut după o perioadă de incubație ce variază între 2-7 zile de la pătrunderea agentului cauzal în organism. Debutul bolii poate fi brusc, caracterizîndu-se prin slăbiciune generală, disconfort, febră pînă la 40°C, frisoane, grețuri și vome repetate, dureri în abdomen, diaree de la 10 pînă la 20 de ori pe zi, uneori cu strii de sînge, cefalee (dureri de cap).
În municipiul Chișinău, morbiditatea prin BDA se menține la nivel înalt, incidența prin boli diareice acute fiind pe parcursul mai multor ani mai înaltă decît pe republică.
Autor: Zinaida Covric, medic epidemiolog, Secția epidemiologie generală a maladiilor tranbsmisibile, CSP Chișinău,
Sursa: Cronica Sănătății Publice
Sursa foto: today.com
Comentarii recente