Acasă » Satul Colonița » Oameni din sat » Masterchef de Colonița, în devenire…

Masterchef de Colonița, în devenire…

Ionel Semionel_micaIonel visa de mic să devină bucătar, în cîteva zile își va lua licența, dar nu se va opri aici. Află-i povestioara delicioasă  cu arome de ciocolată,tiramisu și sirop de coacăză citindînd articolul de mai jos…

Studia la liceul din sat, era în clasa a 11-a, cînd în toamna anului 2011 a mers în Trentino Altodige din Nordul Italiei, unde locuia sora lui mai mare Olga. Voia să facă bani de buzunar  culegînd mere. Rudele însă, cunoscîndu-i  visul, l-au întrebat de ce nu-și  încearcă norocul?  Ziș și făcut!  A mers la cea mai apropiată instituție care pregătea bucătari, iar procesul de admitere s-a dovedit mai ușor decît credea. Întors în Colonița, n-a mai învățat decît 15 zile, și-a luat actele și visul era cît pe ce să devină realitate. A fost admis la Centrul de formare profesională  “CFP ENAIP Ossana” unde a urmat meseria de bucătar. Părinții doar i-au susținut dorința de a deveni bucătar și l-au sprijinit în toate.

La început s-a adaptat mai greu pentru că trebuia să învețe limba italiană și să înțeleagă disciplinele școlare, însă profesorii i-au acordat mai multe facilități, l-au încurajat și din anul întîi a fost trecut direct în anul doi. Cel mai grele discipline, după cum spune Ion nu sunt cele legate de gătit, ci dreptul și istoria,care spune că nu i-au plăcut niciodată. Disciplinele legate de gătit sunt ușoare și  le „digerează „cu mare plăcere.

Inghetata cu gust de lamîie

Inghetata cu gust de lamîie

L-am prins chiar după ce a susținut prima parte a examenului de licență, prima probă este cea practică în care trebuia să gătească mai multe mîncăruri. Examenul este unul foarte serios, într-un plic sigilat sunt aduse meniurile pe care trebuie să le gătească studenții. “Astăzi am pregătit un „primo”, zice Ionel corectîndu-se “felul întîi”, tagliatelle alla francescana (paste) savuroase și cremoase. Pentru felul doi a gătit  tocăniță de vițel cu ciuperci (spezzatino di vitello con porcini), iar la desert a încîntat profesorii cu Pana Cotta, un desert ușor, italian.

Specializarea lui sunt deserturile, îi place să gătească dulciuri, torte și prăjituri. Cel mai greu de pregătit după părerea lui sunt bucatele din carne, care necesită multă exactitate la temperatura  și timp de coacere.

Acasă gătește mai rar, șef în bucătărie fiind sora lui. Ionel pregătește torte deosebite la anumite ocazii, uneori prietenii îl roagă să facă prăjituri la comandă, pe care el le pregătește cu mare drag și iscusință.

La școală au discipline variate și interesante, au un curs de 15 ore în care sunt învățați cum să taie carnea de vițel, iepure, cucoș. La orele de matematică elaborează bugetul unui meniu, la biologie studiază propriețile produselor. În cadrul cursului de HACCP (Analiza riscurilor și punctele critice de control) studiază cum trebuie să folosească cuțitele, siguranța alimentară și cum pot preveni riscurile alimentare, legate de intoxicări alimentare, alergii,  așa încît produsul gătit, pe lîngă un aspet plăcut, să fie sănătos și sigur.

Ionel a făcut în luna februarie practica în cadrul unui hotel de patru stele în Madona di Campiglio, unde a gătit cele mai rafinate deserturi, iar anul viitor se va înscrie în anul 4 ca să poată obține diploma de tehnolog. După ce v-a absolvi își dorește să lucreze o perioadă în Anglia, să călătorească și să descopere toate bucătăriile lumii. La moment este fascinat de bucatele italiană, însă preferată rămîne mîncarea moldovenească – mămăligă cu fripturică.

La întrebarea dacă își doreaște să se întoarcă acasă zice că: „Mi-aș dori să deschid un restaurant acasă, e posibil, dacă ești bravo și iscusit în meseria ta, reușești”

În septembrie se întoarce pentru o scurtă vacanță în Colonița, îl așteptăm cu drag și sperăm de Hramul satului să ne gătească un desert fin și  savuros cam 3000 de porții.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *